Τοπικός Κόμβος FairCoop

Οι τοπικοί κόμβοι του παγκόσμιου οργανισμού FairCoop αποτελούν την τοπική επέκτασή του και τη σύνδεσή του με εγχειρήματα, συλλογικότητες και ανθρώπους, που αποδέχονται τις κοινές μας αξίες και παίρνουν μέρος στην Ολοκληρωμένη Επανάσταση. Λειτουργούν ως ο συνδετικός κρίκος μεταξύ τοπικής και παγκόσμιας κοινότητας, ως ένα αμφίδρομο μέσο επικοινωνίας και ανατροφοδότησης. Ο FairCoop προέκυψε ως ανάγκη, ώστε να αναπτυχθούν οικονομικά εργαλεία που θα έχουν παγκόσμιο βεληνεκές, ενδυναμώνοντας έτσι τις επιμέρους τοπικές πρωτοβουλίες και επεκτείνοντας τα προτάγματα της Ολοκληρωμένης Επανάστασης σε όλο τον κόσμο. Περισσότερες και αναλυτικότερες πληροφορίες για τον FairCoop μπορείτε να δείτε εδώ: https://fair.coop/

Έχοντας ήδη στενή σχέση με αρκετά μέλη της κοινότητας του FairCoop και αφού μας ενώνουν κοινές αξίες και στόχοι, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε έναν Τοπικό Κόμβο εδώ στο Ηράκλειο, μεταφράζοντας και υιοθετώντας τα χρήσιμα οικονομικά εργαλεία του, τα οποία μας επιτρέπουν να εξασκήσουμε το σχέδιο μας για οικονομική ανυπακοή σε πιο στέρεη βάση. Οι κυριότερες ασχολίες μας περιλαμβάνουν την:

  • Ενημέρωση, προβολή και διάδοση του FairCoop σε τοπικό επίπεδο, όπως και να διευκολύνουμε άτομα και συλλογικότητες που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τα οικονομικά εργαλεία του ή να ακολουθήσουν τις συλλογικές διαδικασίες του.
  • Σύνδεση των τοπικών εγχειρημάτων με αυτά που δραστηριοποιούνται ήδη στα πλαίσια του FairCoop, ενισχύοντας και διευρύνοντας τις δράσεις τους, ενώ παράλληλα ενδυναμώνουμε το δίκαιο οικονομικό μοντέλο που θέλουμε να οικοδομήσουμε.
  • Εγκατάσταση τοπικού ανταλλακτηρίου νομισμάτων, όπου ο καθένας θα μπορεί με εύκολο και ασφαλή τρόπο να αλλάξει από ευρώ σε νομίσματα της κοινωνικής μας οικονομίας, FairCoin και «Κουκιά», ή αντίστροφα. Παράλληλα, αυτό το τοπικό ανταλλακτήριο θα παρέχει πίστωση και χρηματοδότηση για την εκκίνηση ή ενίσχυση αλληλέγγυων εγχειρημάτων, χρησιμοποιώντας κεφάλαια του FairCoop που διατίθενται για αυτόν το σκοπό.
  • Συνεισφορά στις εργασίες της παγκόσμιας κοινότητας του FairCoop, παρακολουθώντας τις συλλογικές διαδικασίες και τις επιμέρους τακτικές διαδικτυακές συνελεύσεις. Με τον τρόπο αυτό διατηρούμε ενεργό τον οργανισμό και συναποφασίζουμε για την πορεία και την εξέλιξή του.

Μερικά από τα συνεργατικά οικονομικά εργαλεία που έχει αναπτύξει ο FairCoop και έχουμε υιοθετήσει, προσπαθώντας να μεταφράσουμε στα Ελληνικά ώστε να είναι ευκολότερη η χρήση τους απ' όλους εμάς, είναι η:

Αγορά για προϊόντα και υπηρεσίες που προέρχονται από ανθρώπους που εμπιστευόμαστε και αποδέχονται το αξιακό μας πλαίσιο. Όλες οι συναλλαγές γίνονται με το κρυπτονόμισμα FairCoin, ενισχύοντας έτσι τη χρήση και διάδοσή του.

Μια πλατφόρμα πληθο-χρηματοδότησης (crowdfunding) που λειτουργεί με ανοικτό και συνεργατικό τρόπο, χωρίς χρεώσεις, θέλοντας απλά να συνεισφέρει στην ενδυνάμωση εγχειρημάτων της Ολοκληρωμένης Επανάστασης. Αποδέχεται συνεισφορές σε όλα τα νομίσματα, τόσο κρατικά, όσο και εναλλακτικά, ακόμη και σε είδος.

Αποτελεί τον επίσημο τρόπο απόκτησης FairCoin στη συμφωνημένη από την κοινότητα ισοτιμία. Προσφέρει αρκετούς εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής, είτε μέσω τραπεζικού εμβάσματος, είτε με τη χρήση καρτών, όπως και τη δυνατότητα αποταμίευσης του κεφαλαίου σας σε ειδικούς λογαριασμούς.

Εδώ θα βρείτε όλα τα μέρη όπου υπάρχουν καταστήματα ή άλλα σημεία αποδοχής συναλλαγών με FairCoin, όπως και μια περιγραφή των υπηρεσιών ή των προϊόντων που διαθέτουν και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

Σας καλούμε να τα εξερευνήσετε και να επικοινωνήσετε μαζί μας σε περίπτωση που χρειάζεστε οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία στο e-mail:
heraklion (at) fair.coop

* Το σύμβολο @ έχει αντικατασταθεί με το (at) για λόγους αποφυγής ανεπιθύμητης αλληλογραφίας.

Αυτό το διάστημα ο τοπικός κόμβος FairCoop συνεργάζεται με το Δίκτυο Ανταλλαγών «το Κουκί» σε μια κοινή ομάδα "Αλληλέγγυας Οικονομίας" με στόχο την καλύτερα συντονισμένη προσπάθεια προώθησης και συν-λειτουργίας μας. Η ομάδα αυτή κάνει συναντήσεις κάθε 2η και 4η Τετάρτη του μήνα, από τις 18.00 - 20.00, στον Κοινωνικό Χώρο Da, όπου μπορείτε να μας γνωρίσετε από κοντά.

Ελάτε να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο την προσπάθεια αυτή, συμμετέχοντας στον Τοπικό Κόμβο και συνεισφέροντας στη διαμόρφωση μιας δίκαιης και συνεργατικής παγκόσμιας οικονομίας.

 

Ψηφιακό νόμισμα FairCoin

Το νόμισμα που έρχεται να συμπληρώσει το οικονομικό μας μοντέλο και να του δώσει πιο σύγχρονη και παγκόσμια εμβέλεια, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζεται να συλλειτουργήσει σε τοπικό επίπεδο με το Δίκτυο Ανταλλαγών, ενδυναμώνοντας την αξία της συνολικής αλληλέγγυας οικονομίας μας. Το FairCoin είναι ένα ψηφιακό νόμισμα (ή εικονικό χρήμα) που βασίζεται σε ένα ομότιμο και αποκεντρωμένο δίκτυο συναλλαγών με προστασία κρυπτογράφησης. Αυτό αρχικά σημαίνει, ότι δεν είναι ένα ‘χειροπιαστό’ νόμισμα, αλλά ότι όλα ουσιαστικά λειτουργούν μέσω των υπολογιστών μας και του Διαδικτύου. Δεύτερον, όλες οι συναλλαγές και τα δεδομένα προστατεύονται με κρυπτογράφηση, απ' όπου προκύπτει και το όνομα “κρυπτονόμισμα”.

Όσο περίπλοκο κι αν μπορεί να μοιάζει αρχικά ένα τέτοιο σύστημα, η χρήση του είναι πραγματικά πολύ απλή, και πλέον έχει αναπτυχθεί τέτοια τεχνολογία που καθιστά μια συναλλαγή με κρυπτονομίσματα τόσο εύκολη και ασφαλής -αν όχι περισσότερο- όπως μία πληρωμή που γίνεται με πιστωτική κάρτα ή κωδικό PIN.

Το FairCoin είναι το κρυπτονόμισμα που δημιούργησε ο FairCoop, εμπνευσμένος εξίσου από την ιδέα των Ολοκληρωμένων Συνεταιρισμών, θέλοντας να διαμορφώσει και να στηρίξει νομισματικά τη δημιουργία του νέου αυτού οικονομικού συστήματος σε παγκόσμιο επίπεδο. Κατά τη σχεδίασή του δόθηκε η μέγιστη προσοχή ώστε στο νόμισμα αυτό να ενσωματωθούν οι αξίες που μας ενώνουν και περιγράψαμε, ενώ παράλληλα βελτιώνεται και υποστηρίζεται από μία συνειδητή, αφοσιωμένη και ανοικτή παγκόσμια κοινότητα που αποφασίζει αμεσο-δημοκρατικά για την εξέλιξή του.

Ως Ο.Σ.Η. στηρίζουμε το FairCoin και συμμετέχουμε ενεργά στη διαμόρφωσή του, σκοπεύοντας να αποκαταστήσουμε, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, την εξισορρόπηση της υπάρχουσας οικονομικής αδικίας και εκμετάλλευσης, τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και μεταξύ απομακρυσμένων χωρών και κοινοτήτων. Προωθούμε το FairCoin τόσο ως μια επιλογή για ηθική αποταμίευση, όσο και στην καθημερινή χρήση του η οποία ενισχύεται από τις πολλαπλές υπηρεσίες που το καθιστούν ένα χρήσιμο εργαλείο.

Σε πρώτη φάση, σκοπεύουμε να αυξήσουμε τη ζήτηση της αγοράς FairCoin μέσω της υιοθέτησής του από διάφορα συνεργατικά και αλληλέγγυα εγχειρήματα, αυξάνοντας έτσι την αξία χρήσης του και αποδεσμεύοντάς μας από την ανάγκη για χρήση του συμβατικού και ελεγχόμενου ευρώ. Επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργία ενός Τοπικού Ανταλλακτηρίου νομισμάτων στο Ηράκλειο, όπου θα μπορούμε εύκολα, γρήγορα και εμπιστευτικά να μετατρέψουμε ευρώ σε FairCoin και αντίστροφα, αξιοποιώντας το κεφάλαιο αυτό για την ενδυνάμωση πρωτοβουλιών και ατόμων που εργάζονται μαζί μας προς στην κοινωνική αλλαγή.