Εορταστική Αυτόνομη Λαϊκή Αγορά - 19 Μαΐου 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κλείνουμε 2 χρόνια και το γιορτάζουμε με μια γεμάτη και ολοήμερη Αυτόνομη Λαϊκή!

Εκεί θα συμμετέχουν οι παραγωγοί του Ο.Σ.Η. διαθέτοντας οικολογικά προϊόντα και άλλα είδη με τα εναλλακτικά μας νομίσματα, «Κουκί» και FairCoin. Παράλληλα έχουμε οργανώσει ένα πλούσιο πρόγραμμα με συμμετοχικά εργαστήρια και δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Ενώ το βράδυ θα γλεντήσουμε με ζωντανή κρητική μουσική, βιολογικό φαλάφελ από το «Ροβύθι», ποτά, χορό και πολύ κέφι!

Η γιορτή μας ξεκινάει ήδη από τη Δευτέρα 14 Μαΐου με την εβδομάδα «Κουκιού», μια καμπάνια προώθησης του τοπικού μας νομίσματος με στόχο την ενεργοποίηση όσων είναι ήδη μέλη αλλά και την προσέλκυση ακόμη περισσότερων. Σκοπός μας είναι να γνωρίσουν το «Κουκί» κυρίως επαγγελματίες και καταστήματα του Ηρακλείου, ώστε να διευρύνουμε τις επιλογές μας και να ενισχύσουμε την αυτάρκειά μας. Σε αυτή τη λαϊκή εγκαινιάζουμε και δύο νέες δράσεις που θέλουμε να έχουν μόνιμη παρουσία στο εξής.
Έναν πάγκο αλληλεγγύης όπου όλοι θα μπορούμε να αφήνουμε μεταχειρισμένα ρούχα, είδη πρώτης ανάγκης, συσκευές, παιχνίδια και ό,τι άλλο δε χρειαζόμαστε πλέον, ώστε αυτά να διατίθενται στα υπόλοιπα μέλη (ή μη) του δικτύου που τα χρειάζονται περισσότερο. Ας φέρουμε λοιπόν ο καθένας/καθεμία από κάτι για να ξεκινήσουμε δυναμικά!

Ένα «γραφείο εργασίας» όπου μπορούμε είτε να δηλώνουμε την πρόθεσή μας για εργασία στο δίκτυο του Ο.Σ.Η, είτε να ενημερωθούμε για ανάγκες που ήδη υπάρχουν. Η δράση αυτή αποτελεί δυναμική εξέλιξη καθώς θα προσθέσει μια νέα και σημαντική ενότητα στην παραγωγική οικονομία που οικοδομούμε, προσφέροντας περισσότερες ευκαιρίες ένταξης και συμμετοχής σε όλους.

Η λαϊκή αυτή περιλαμβάνει και την απογευματινή παρουσίαση/συζήτηση σχετικά με την εξέλιξη του Ο.Σ.Η. τα δύο αυτά χρόνια και πως έχουμε καταφέρει να οργανώσουμε ένα βασικό δίκτυο τοπικής αλληλέγγυας οικονομίας. Εστιάζουμε ιδιαίτερα στα δύο σημαντικά Αυτόνομα Εγχειρήματα που έχουν προκύψει τελευταία, το συνεργατικό μπακάλικο «Χοχλιός» και την εξέλιξη του Κυλικείου μας που ενδυναμώθηκε με νέα άτομα και ιδέες.

Επιπλέον, ο Συνεταιρισμός «το Κιβώτιο» από το Ρέθυμνο έρχεται να θέσει το δίλημμα: “Οικονομία των φτωχών ή Οικονομία της κοινότητας”, το οποίο θα τροφοδοτήσει την ανοικτή συζήτηση που θα ακολουθήσει.
 

Πρόγραμμα Αυτόνομης Λαϊκής Αγοράς

10 π.μ. - 5:30 μ.μ.  

Διάθεση προϊόντων με εναλλακτικά νομίσματα

11 π.μ. - 2 μ.μ.  

Πρωινά εργαστήρια και παιδικές δραστηριότητες
(βλ. παρακάτω)

2 μ.μ. - 4 μ.μ.  

Φαγητό από το Κυλικείο του Ο.Σ.Η.

4 μ.μ. - 6 μ.μ.  

Απογευματινά εργαστήρια και παιδικές δραστηριότητες
(βλ. παρακάτω)

6 μ.μ. - 8 μ.μ.  

Παρουσιάσεις – Συζήτηση

 • 2 χρόνια Ο.Σ.Η. - Οργάνωση και Εξέλιξη
 • Αυτόνομα Εγχειρήματα στο δίκτυο του Ο.Σ.Η.
 • Οικονομία των Φτωχών ή Οικονομία της κοινότητας;
  Συνεταιρισμός «το Κιβώτιο» (Ρέθυμνο)

8:30 μ.μ.  

Κρητικό γλέντι με τους

 • Στέλιο Ζερβό (μπουζούκι)
 • Μανώλη Μανουσάκη (λαούτο)
 • Χάρη Παναγιωτάκη (λύρα)
 • Γιώργο Σταυράκη - Πάκο (κιθάρα)

 

Δραστηριότητες & Εργαστήρια (για ενήλικες και παιδιά)

11 π.μ. - 12 μ.μ.  

Παρασκευή οικολογικού σαπουνιού
από τον Ευθύμη Λαυρενίδη

12 μ.μ. - 1 μ.μ.  

Ξάσιμο και κλώσιμο του νήματος
από την Κάλλια Σπυριδάκη (Πλουμί)

12 μ.μ. - 1 μ.μ.  

Μια μέλισσα γεννιέται...
από τη Μαρία Δρούλου

1 μ.μ. - 2 μ.μ.  

Ζυμώσεις στη διατροφή μας
Η βιοτεχνολογία της καθημερινότητας

από το Νίκο Πριμηκύριο

1 μ.μ. - 2 μ.μ.  

Ψυχοκινητικά παιχνίδια με μουσική
από την Ευσεβία Γιάνναρη (Χοροκίνηση)

4 μ.μ. - 6 μ.μ.  

Παιχνίδι Αλληλέγγυας Οικονομίας
σε συνεργασία με την ομάδα Συμμετοχικού Σχεδιασμού (ΦτΠ)

4 μ.μ. - 5 μ.μ.  

Σποροδιάσωση: Παιχνίδι σπόρων για σποράκια
από την Εμμανουέλα Κουτάντου

Σας προσκαλούμε όλους να:

 • Γνωρίσετε τον Ο.Σ.Η., τις ιδέες, τις αξίες και τα εγχειρήματα που προβάλλει ως δυνάμεις χειραφέτησης και αυτοδιαχείρισης.
 • Συμμετέχετε ως παραγωγός στην Αυτόνομη Λαϊκή και διαθέστε τα προϊόντα/υπηρεσίες σας με τη χρήση εναλλακτικών νομισμάτων.
 • Καλύψετε τις ανάγκες σας σε αγαθά εντός ενός πλαισίου αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών.
 • Συν-διαμορφώσετε τους όρους λειτουργίας, τους στόχους και την πορεία της «Αυτόνομης Λαϊκής Αγοράς» συμμετέχοντας ενεργά.

 

fb join/share https://web.facebook.com/events/2167353346829251

Περισσότερες πληροφορίες για τον Ο.Σ.Η. https://heraklion.cooperativas.gr/el/

Επικοινωνήστε μαζί μας heraklion@cooperativas.gr

Παράλληλα στο πάρκο Γεωργιάδη διεξάγεται το 3ήμερο εμπειρίας (!) από την ομάδα Συμμετοχικού Σχεδιασμού των Φυλών του Πάρκου, με βιωματικά, εκπαιδευτικά και σχεδιαστικά εργαστήρια για το “πως φανταζόμαστε το πάρκο”. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Προτάσσουμε την αυτοδιαχείριση και παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας!