Δίκτυο Ανταλλαγών «το Kουκί»

Το Δίκτυο Ανταλλαγών «το Kουκί» δημιουργήθηκε από τον Ο.Σ.Η. ώστε να λειτουργήσει ως μέσο κάλυψης καθημερινών μας αναγκών.  Οι στόχοι του είναι η εξασφάλιση της αυτάρκειας, η ενίσχυση της τοπικής παραγωγής, και της κοινωνικής συμμετοχής, της δικτύωσης και της αλληλεγγύης. Το «Κουκί» αποτελεί μέρος ενός συνολικότερου σχεδίου για την οικοδόμηση μιας οικονομίας που θα ορίζεται από εμάς τους ίδιους, θα είναι αποκεντρωμένη και διαφανής σε όλους, βασιζόμενη σε αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες συνέλευσης και συνεχούς ανοικτής διαπραγμάτευσης.

Οραματιζόμαστε έναν τρόπο κοινωνικής οργάνωσης με βάση την ισότητα, τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη, τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης ανθρώπου-περιβάλλοντος αλλά και εννοιών όπως ποιότητα ζωής και (από)ανάπτυξη.

Το «Κουκί» υποστηρίζει μια αμφίδρομη σχέση καταναλωτή-παραγωγού, χωρίς μεσάζοντες, παρακάμπτοντας τη χρήση του ευρώ, των τραπεζών και του κράτους. Η δύναμη του κοινού μας νομίσματος προέρχεται από την ίδια την κοινότητα των μελών που το υποστηρίζει και το χρησιμοποιεί. Τα μέλη του μπορεί να είναι ταυτόχρονα παραγωγοί, μεταποιητές, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες που επιθυμούν να ανταλλάξουν προϊόντα ή υπηρεσίες με τη χρήση αυτού του εναλλακτικού ψηφιακού νομίσματος. Η χρήση του είναι απλή, ασφαλής, εύκολη και γρήγορη, αφού προστατεύεται και προωθείται από εμάς τους ίδιους. Η συμμετοχή σε αυτή τη ζωντανή και δημιουργική οικονομία αποτελεί το πρώτο βήμα για την απεξάρτησή μας από το υπάρχον καπιταλιστικό μοντέλο αναφοράς και διαμόρφωσης της ζωής μας. Σας καλούμε να έρθετε και να γνωρίζετε πως μπορούμε όλοι μαζί να προχωρήσουμε στο αυτο-οργανωμένο μονοπάτι της κοινωνικής αυτής οικονομίας.

Δεν ανταλλάσσουμε μόνο προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και ιδέες, προβληματισμούς, όνειρα για μια ποιότητα ζωής, που δεν θα καθορίζεται από το κέρδος, τον ανταγωνισμό και τον ατομικισμό.

 

 

Αυτό το διάστημα «το Κουκί» συνεργάζεται με το ψηφιακό νόμισμα FairCoin σε μια κοινή ομάδα "Αλληλέγγυας Οικονομίας" με στόχο την καλύτερα συντονισμένη προσπάθεια προώθησης και συν-λειτουργίας μας. Η ομάδα αυτή κάνει συναντήσεις κάθε 2η και 4η Τετάρτη του μήνα, από τις 18.00 - 20.00, στον Κοινωνικό Χώρο Da, όπου μπορείτε να έρθετε και να ενημερωθείτε/συμμετέχετε από κοντά.

 

Κατάλογος προσφορών

Δείτε τον κατάλογο με όσα προϊόντα και υπηρεσίες προσφέρονται εντός του Δικτύου Ανταλλαγών: Κατάλογος Προσφορών (τελευταία ανανέωση: Ιανουάριος 2018)

Ο κατάλογος αυτός ανανεώνεται με συχνότητα 3-4 μηνών περίπου και στοχεύει στο να δώσει μια γενική εικόνα όσων προσφορών υπήρχαν μέχρι τη στιγμή που συντάχθηκε. Συνεχώς νέα μέλη και προσφορές προστίθενται ή αλλάζουν, ωστόσο μόνο τα ενεργά μέλη μπορούν να δουν την τρέχουσα κατάσταση του δικτύου και φυσικά να συμμετέχουν προσφέροντας κι αυτοί κάποιο προϊόν ή υπηρεσία με τη σειρά τους. Διαβάστε παρακάτω ώστε να μάθετε περισσότερα για τη διαδικασία εγγραφής και ελπίζουμε σύντομα να βρεθούμε κι από κοντά!

 

Ηλεκτρονική πλατφόρμα Δικτύου Ανταλλαγών

Πρόκειται για τη διαδικτυακή πλατφόρμα που βασίζεται στο σύστημα τοπικών ανταλλαγών Community Exchange System (CES), που αποτελεί το πιο διαδεδομένο ανοικτό λογισμικό για αυτή τη χρήση και χρησιμοποιείται από εκατοντάδες κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Μία από τις παραλλαγές του, την οποία υλοποίησε και υποστηρίζει με επιτυχία εδώ και χρόνια ο Καταλανικός Ολοκληρωμένος Συνεταιρισμός (C.I.C.), μεταφράσαμε στα Ελληνικά ώστε να εντάξουμε εκεί το τοπικό δίκτυο ανταλλαγών μας.

Εκεί μπορείτε να δείτε όλες τις προσφορές και τις ζητήσεις των μελών του δικτύου, όπως και να πραγματοποιήσετε, εύκολα και απλά, μια συναλλαγή. Επίσης, περιλαμβάνει μια πλήρη και προσβάσιμη σε όλα τα μέλη απεικόνιση των συναλλαγών που γίνονται, αποτυπώνοντας με διαφανή τρόπο τη συνολική οικονομική εικόνα της κοινότητάς μας.

 

Εγγραφή στο Δίκτυο Ανταλλαγών

Για να δημιουργήσετε ένα λογαριασμό στη διαδικτυακή μας πλατφόρμα επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://www.integralces.net/user/register/HERA?lang=el
Στη σχετική φόρμα θα πρέπει να συμπληρώσετε όλα τα απαραίτητα πεδία, όπως και να καταχωρήσετε μία, τουλάχιστον, προσφορά, για να γίνει αποδεκτή η αίτησή σας.

Συνιστούμε στους χρήστες να καταχωρούν τα πραγματικά προσωπικά τους στοιχεία ώστε να διευκολύνεται η άμεση επικοινωνία των ενδιαφερόμενων. Ενώ, για 'Όνομα χρήστη' προτείνεται να δηλώνετε ένα ψευδώνυμο με λατινικούς χαρακτήρες.

Τέλος, αφού η ομάδα διαχείρισης κάνει αποδεκτό το αίτημά σας*, θα λάβετε σχετική ειδοποίηση στο e-mail που καταχωρήσατε. Ακολουθείστε τις σχετικές οδηγίες για να ορίσετε τον προσωπικό κωδικό σας και είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε!

Επιπλέον οδηγίες και διάφορα νέα θα μπορείτε να δείτε ως μέλη, στο “εσωτερικό” μας blog στη διεύθυνση http://www.integralces.net/ces/bank/exchange/blog

Δείτε παρακάτω μερικά βίντεο οδηγιών που εξηγούν αναλυτικά τις κύριες λειτουργίες της διαδικτυακής πλατφόρμας μας.

* Σημειώνουμε ότι η ενεργοποίηση του λογαριασμού σας θα γίνει μετά από τη φυσική σας παρουσία σε μία από τις εκδηλώσεις, τις συναντήσεις ή τις συνελεύσεις του Δικτύου Ανταλλαγών, ώστε να έχουμε την ευκαιρία να σας εξηγήσουμε από κοντά τις διαδικασίες και τον τρόπο λειτουργίας μας. Θεωρούμε απαραίτητη την συμμετοχή όλων στη διαμόρφωση και την πορεία του δικτύου μας, ως μέρος της συνολικότερης στρατηγικής μας για την εμπέδωση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που επιδιώκουμε.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες στο e-mail:
admin.kouki (at) riseup.net

* Το σύμβολο @ έχει αντικατασταθεί με το (at) για λόγους αποφυγής ανεπιθύμητης αλληλογραφίας.